Depresija vodi v analizo življenja

Depresija

Z depresijo se v določenem obsegu srečujemo vsi. Depresivnih stanj se ne lotevamo izključno z anti-depresivi. Gre simbolično za postanek na naši poti, umik vase in pogosto tudi korak nazaj v svojem razvoju z namenom premisleka in ovrednotenja našega načina življenja.

 

Znaki depresivnosti

Kakšni so znaki depresivnosti? Včasih nam ni povsem jasno, kaj se z nami dogaja, le občutka sreče ali zadovoljstva ne zaznavamo več. Za depresivna stanja je značilno, da se nam zdi, da smo nekako izgubljeni v tem svetu in neizpolnjeni, brez pravega kompasa, kaj bi si želeli spremeniti, da bi lahko spet zaživeli srečno. Ta notranja praznina se lahko odraža na vseh naših življenjskih področjih, tako v službi, doma, v partnerstvu ali so celo naši dolgoletni hobiji izgubili ves smisel. Občutek imamo, da naš obstoj nima nobenega smisla, da smo ves čas potrti ali kronično nezadovoljni s svojim življenjem. Kot posledica teh depresivnih stanj za svojo prihodnost nimamo več ciljev, vse se nam zdi brez smisla.

znaki depresivnosti

 

Depresiji se včasih pridruži še občutek splošne nemoči in strahu pred prihodnostjo. Lahko nas tare notranja tesnoba ali se občasno soočamo z napadi panike… Posledično se pogosto počutimo tudi osamljeni, ali še bolj odtujeni od naših bližnjih. Poznamo tudi poporodno depresijo pri mladih mamicah, ki se po dolgotrajnem pričakovanju naenkrat znajdejo v novi vlogi. Ko utrujena in izčrpana komaj preživlja prve dni po porodu, depresijo pa čuti, ker je tam zdaj bitjece, ki jo prav tako ves čas rabi, njeno čustveno uglašenost in bližino, kot tudi njeno mleko za preživetje.

  

Kako se znajdemo v depresiji?

V depresivnost nas lahko privede neka zunanja objektivna življenjska izkušnja, na primer »otroci so odrasli in nas ne potrebujejo več«...« Partner je veliko odsoten, pa nanj v svojih projektih ne morem več računati«… »Prijatelji imajo družine in službe in nimajo časa za druženje«… »Nov član družine zahteva preveč energije in pozornosti, ki mu je zaradi svoje izčrpanosti ne morem dati«…. »Vsi bi nekaj radi od mene, jaz pa sem preutrujena, da bi sploh lahko dojela njihove potrebe«…. »Vodstvo podjetja se je zamenjalo in v meni ne vidi več potenciala, zato so nas nekako odrezali od glavnega dogajanja in virov informacij v podjetju«… »Ali pa nas zapusti drag član naše družine ali naš partner zaradi smrti ali zaradi nesoglasij v zakonu«… »Vse cilje sem že dosegel, zdaj pa se počutim prazen, brez smisla«…in podobno tožijo ljudje, ki so se znašli v primežu depresije. Vse to pa so realne okoliščine, ki nas lahko doletijo kadarkoli skozi našo življenjsko pot.

saj nisem nor

 

Za našo depresivnost pa ni nujno, da obstaja dejanski zunanji razlog. Lahko je depresija stanje duha, ki je posledica globljih bolezenskih motenj. Te vrste depresivna stanja vplivajo na kakovost našega življenja, zato je, ne glede na to, ali gre za posledice zunanjih vzrokov ali notranjih, psihičnih, včasih tudi bolezenskih stanj, dobro preučiti vzroke zanje. Kajti le tako se z njimi v terapiji lahko uspešno soočamo, izboljšamo način spoprijemanja z njimi in jih v najboljšem primeru tudi odpravimo. Včasih se namreč zdravljenje depresije lahko začne z zdravljenjem z anti-depresivi, vendar če ne gre za psihično bolezen, ko se naše depresivno stanje vsaj nekoliko normalizira, se priporoča globlji pogled vase, v način življenja in prizadevanje v smeri korenitih sprememb na določenih področjih življenja. Če se tega težko lotevamo sami, se lahko obrnemo po pomoč psihoterapije.