Psihosomatske bolezni

Psihosomatske bolezni so danes vse bolj pogosti razlog za obisk splošnega zdravnika. Gre za telesne bolezni ali bolečine, za katere ne poznamo fizičnega, telesnega vzroka, zato v takem primeru sklepamo na psihosomatski vzrok bolezni. Splošni zdravnik nas pošlje do vseh mogočih specialistov, a na koncu ugotovi, da nobena od njegovih domnev glede bolezni, ni dokazana. Kljub temu pa pacient vztrajno zatrjuje, da njegove bolečine niso namišljene, jih lahko podrobneje opiše  in umesti v nek časovni in lokacijski okvir ali so bolezenska stanja celo vidna na koži, slišna pri dihanju in podobno. 

                                                                                                    

Psihosomatski simptomi

Med psihosomatskimi simptomi pogosto najdemo številne dermatološke težave in razne alergije,

Psihosomatski simptomiastmo in druge težave z dihanjem, anksioznost, panične napade itd. Alergije so vse bolj prisotne v našem vsakdanjem življenju, tako da smo se več ali manj nekako naučili živeti z njimi. Zdravniki nam poskušajo na različne načine pomagati, a gre v večini le za blaženje težav, ne pa resnično izkoreninjenje bolezni, ker je vzrok te vrste bolezni psihične narave. Telesni simptomi so v večini le pokazatelji, do kakšne mere se je bolezen dejansko razvila.

 

Vzroki psihosomatskih bolezni

Vzroki psihosomatskih bolezni so lahko številni. Lahko se nam določeni psihosomatski simptomi javljajo kot posledica hujše travmatične izkušnje, ki smo jo doživeli pred časom, lahko nas telesni simptomi opozarjajo, da smo pod stresom, lahko pa je kakšen specifičen razlog v ozadju našega konstantnega vedenja, ki je nasprotno tistemu, kar je dobro za nas in nam telo to sporoča tako, da razvije določen psihosomatski simptom ali celo vrsto simptomov, ki nas pripeljejo do lažje ali težje psihosomatske bolezni.

 

Kaj nam simptomi sporočajo?

Kadar smo torej s splošnim zdravnikom izčrpali vse možnosti, da bi pozdravili simptome naše bolezni, gre po vsej verjetnosti za psihosomatsko bolezen. V tem primeru je dobro, da se iskanja vzroka svoje težave lotimo potopoma, a vztrajno in konsistentno, kajti le tako lahko najdemo naš pravi vzrok psihosomatske bolezni in posledično bodo tudi moteči psihosomatski simptomi počasi izzveneli. Če sami ne znamo oz. si ne upamo sami poglobiti v svoje simptome, potem je najbolje, da poiščemo strokovno pomoč psihoterapevta.

 

Preberi več