Težave v odnosih

Naše delovanje v odnosih

Ljudje vstopamo v različne odnose z drugimi, lahko druge le srečujemo, z njimi prijateljujemo, ali pa celo z njimi živimo. Pogosto se šele z nekim tesnim partnerskim odnosom zavedamo, kakšni smo in kako v odnosih delujemo. To pomeni včasih tudi, da ne prenesemo določenih partnerjevih navad, da težko shajamo s tem, kako on ali ona izraža svoja čustva, se ne strinjamo z njenim ali njegovim mnenjem ali v partnerskem odnosu pogrešamo spoštovanje in ravnovesje. 

 

Težave z ohranjanjem odnosa

Lahko imamo težave z ohranjanjem odnosa iz različnih razlogov. Lahko je vzrok naših težav v odnosu

težave v odnosu

nezvestoba, zato je med partnerjema nastala vrzel in posledično med njima ni zaupanja. Lahko je težava v pretiranem ljubosumju ali posesivnosti, lahko da težave v ohranjanju odnosa izvirajo iz spolnosti, na primer težave z erekcijo ali nezmožnostjo doživljanja užitka, zato prihaja pogosto do konfliktov v partnerskem odnosu in zato smo v partnerstvu nezadovoljni. Občutek imamo, da nam ne gre. Lahko pa težave z ohranjanjem odnosa v partnerstvu izhajajo iz nepojasnjene neplodnosti ali s težavami pri vzgoji otrok, predvsem se takšne težave kažejo pri vzgoji mladostnikov.

 

Lahko pa so naše težave z ohranjanjem odnosa posledica spolnega napada ali zlorabe v otroštvu ali kasneje v odrasli dobi, ali celo partnersko nasilje, ko je travma prehuda, da bi jo obvladovali sami in potrebujemo strokovno pomoč. 

 

Naša vloga v odnosih

Ko kritično raziskujemo svojo vlogo v odnosih, lahko pridemo do različnih zaključkov, lahko imamo sami težave z doživljanjem ali izražanjem čustev, lahko da imamo težavo z obvladovanjem čustev, kot so kolerični izpadi, izbruhi jeze ali jok. Lahko smo prekomerno čustveni ali sploh nismo zmožni izražati svojih čustev. Lahko da smo skozi čas spremenili vloge v partnerskem odnosu in smo pozabili, kaj pomeni biti ženska ali kaj pomeni delovati kot moški. Ali pa nas je odnosov z drugimi enostavno strah.

 

Vsem težavam pa je skupno to, da je najprej potrebno začeti pri sebi. To je tudi edino, na kar lahko neposredno vplivamo in sami s svojim prizadevanjem deloma ali v celoti spremenimo. Včasih bomo s tem dosegli tudi spremembe v partnerskem odnosu in tudi z drugimi. Včasih pa je po dolgotrajnem prizadevanju in iskanju rešitev čas, da poiščemo svojo srečo drugje. Dokler pa je še čas, volja in energija za prizadevanja k spremembam, pa je dobro, da naredimo, kar je v naši moči, sami, ali s strokovno pomočjo terapevta