Zakaj terapija?

Psihoterapija pomaga ljudem, da bi bolje spoznali sebe, okrepili svoje potenciale in se na lažji način soočali s svojimi izzivi.

 

Pogosto na svoji poti k zunanjim vsesplošno želenim ciljem današnje družbe izgubimo stik s svojo prvinskostjo, s svojim pravim namenom, s svojo dušo. Trudimo se delovati v smeri, ki se za nas včasih ne izkaže kot prava in tako ne more biti uspešna. Zaradi tega se počutimo nesrečni. Izgubljamo veliko energije in časa, a cilj ni resnično naš. Ko premislimo, poslušamo svoje srce, odvržemo preobleke pričakovanj drugih in stopimo v pravo smer, naši cilji postanejo bolj dosegljivi, pot do tja pa nekoliko lažja. Naenkrat nismo več tako utrujeni in smo večkrat nasmejani.

 

zakaj terapijaZa korenitejše spremembe v našem življenju je potreben čas in energija za vztrajno delo na sebi. Tudi takrat, ko te energije primanjkuje ali nam zmanjkuje časa ali je kriv terapevt ali ne napredujemo dovolj hitro – kar imenujemo obrambe. Te obrambe skušamo skupaj s terapevtom premagati, da lahko napredujemo stopničko višje, v kakovostnejše življenje. Le tako so mogoče korenite spremembe. Brez tega napora ne moremo pričakovati želenih sprememb v svojem življenju.

Za to je v prvi vrsti potreben tehten razmislek, ki mu sledi odločitev. Navsezadnje je tudi za ugotovitev, da si v svojem življenju ne želite spremeniti ničesar ali da ne zmorete, ali da se bojite tehtnejše spremembe ali se vam enostavno ne ljubi spreminjati svojega načina življenja, potrebna odločitev. Odločitev, za katero stojite in ki botruje položaju, v katerem ste se znašli danes in s katerim ste bolj ali manj zadovoljni.