Žalovanje

Žalovanje nas sili, da se soočamo z novonastalo situacijo, v kateri smo se znašli zaradi življenjske spremembe. Vsako žalovanje je težak proces, a nujno potreben, da lahko nadaljujemo svoje življenje naprej. Žalujemo iz različnih razlogov.

 

Razlogi za žalovanje

Ne glede na to, kakšni so razlogi za žalovanje, je tem čustvom potrebno posvetiti pozornost. Zgodi se, da smo iz takšnih ali drugačnih razlogov prekinili dolgoletni odnos, v tem prŽalovanjeimeru je potrebno neke vrste žalovanje za odnosom, ki smo ga z določeno osebo imeli in na nek način žalovanje za to osebo, čeprav je še živa. Lahko gre za ločitev, zaradi katere prihaja do psihične stiske in nam predstavlja težko preizkušnjo, zato v takem primeru prestajamo žalovanje za odnosom po tej ločitvi. Lahko žalujemo zaradi neke travmatične izkušnje, ki nas je zelo zaznamovala, zato jo moramo počasi predelati in odžalovati. Ko se staramo in spreminjamo, moramo enostavno žalovati za svojo nekdanjo podobo, ali za svojim zdravjem, za svojo mladostjo ali žalovanje za odnosom, ki smo ga imeli do naše samopodobe. Včasih žalujemo za dolgoletnim hišnim ljubljenčkom. Včasih pa se zgodi, da premine nam ljubljena oseba in zdi se nam, da se nam je podrl svet, kajti nikoli več je ne bo med nami. Posebno hudo je žalovanje za nerojenim otrokom zaradi spontane ali načrtovane prekinitve nosečnosti ali žalovanje za mrtvorojenim otrokom.

 

Načini žalovanja

Načini žalovanja so lahko zelo različni. Običajno ga spremljata jok in žalost, če pa teh čustev ne izražamo na tak način, pa se lahko za nekaj časa umaknemo v svoj svet ali svojo tišino. Čutimo predvsem osamljenost, zapuščenost, determiniranost v usodo, ki je ne moremo spremeniti.

 

Takrat je pomembno, da si vzamemo čas, kolikor ga potrebujemo, dokler se ne zmoremo pomiriti z novonastalo situacijo. Žalovanje za odnosom pomeni, da nekako premislimo in predelamo odnos, ki smo ga s to osebo imeli in nekako zaključimo naše občutke v neko celoto. Običajno traja nekje med letom in pol, da prebrodimo najhujši del, a včasih žalovanje za odnosom traja leta in leta, da se pomirimo in postavimo na lastne noge ter zaživimo na novo. Osamosvajanje mora prav tako potekati počasi, da korak za korakom lahko sprejmemo posamezne vidike novonastalega položaja in počasi sprejemamo drugačen način življenja. Če tega ne zmoremo sami, se lahko žalovanja lotimo s pomočjo usposobljene osebe v terapevtskem odnosu.